14 cărți de psihologie pentru curioși

În scurta mea viață am citit câteva cărți cu și despre psihologie și am frunzărit alte câteva sute legate de acest subiect. Am căutat întâi pe internet să văd ce s-a mai recomandat și o să încerc să nu repet aceleași recomandări. O să recomand cărţile care mi-au plăcut și care sunt accesibile pentru cineva care poate nu este familiarizat cu anumiți termeni.

 

Până una alta, acestea sunt 14 cărţi de psihologie pe care ţi le recomand:

50 De Clasici. Psihologie – Tom Butler Bowdon

O selecţie de rezumate la cărţi clasice de psihologie. Foarte bine explicate conceptele din aceste cărţi şi te ajută să vezi dacă o să îţi fie sau nu folositoare acea carte.

Pe tărâmul fantomelor înfometate – Gabor Mate

O carte destul de explicită despre distrugerile pe care le fac dependeţele şi abuzurile în viaţa noastră.  Este o perspectiva destul de pesimistă asupra naturii umane dar are şi câteva lucruri bune pe care le putem extrage din ea.

În mintea celorlalți – Nicholas Epley

Dacă ai impresia că ştii exact ceea ce gândesc şi ceea ce vor ceilalţi trebuie să citeşti această carte că se te convingi că te minţi. Apoi, vei învăţa cum să depăşeşti anumite stereotipuri şi cum să începi să „citeşte” semnalele pe care ceilalţi ţi le trasmit. Mă rog, vei citi despre cum se face asta în teorie.

Corpul meu, trauma mea, eul meu – Franz Rupert, Harald Banzhaf

De traume nu scapă nimeni. Sunt parte din viaţa omenească şi putem să purtăm cu noi traumele ani de zile şi să nu ne dăm seama. Noroc că avem această carte care are capacitatea să ne provoace o traumă şi mai mare când descoperim câte traume avem. 😀

Privind soarele în față – Irvin Yalom

În această carte Yalom a făcut o analiză bună a fricii de moarte şi a cum ne influenţează viaţa această frică. Chiar dacă recunoaştem sau nu, toţi avem oroare de finalitate şi încearcă constant să ne scoatem din minte orice gând legat de moarte şi să ne prefacem că suntem nemuritori. Nu prea merge asta, deci citeşte cartea lui Yalom.

Cei șase stâlpi ai încrederii în sine – Nathaniel Branden

Urăsc conceptul de încredere în sine. (Poate asta spune ceva despre cât de nesigur sunt şi cât am nevoie de asigurări ca să pot continua să trăiesc – ar spune un profet al acestui concept) Revenind! Branden ne-a oferit o carte decentă şi de bun simt despre ce înseamnă să ai încredere în sine şi cum putem şi noi, oamenii de rând, să învăţăm să fim mai încrezători.

Demonul amiezii – Andrew Solomon

E nasol să ai depresie, ştim toţi asta. Mă rog, ştim mai mult din auzite, din fericire. Dar dacă vrei cum este să trăieşti cu depresia poţi să citeşti cartea lui Andrew Solomon. Este o carte destul de depresivă şi dureroasă. Te-am avertizat! (Şi este şi super groasă)

Simbioză și autonomie – Franz Ruppert

O carte mai tehnică aşa. Mi-a plăcut că este uşor de înţeleg, cu puţin efort, şi de cei neavizaţi. Explică lucruri interesante şi folositoare despre teoria traumei şi cum a evoluat aceasta în timp. (După cum se observă sunt o persoană traumatizată. 😀 Poate eşti şi tu la fel şi facem cu club. :P)

Anatomia iubirii – Helon Fisher

Toţi suntem interesaţi de iubire. Că o căutam cu disperare, o evitam cu înverşunare sau citim cărţi despre ea, Iubirea este un concept pe care nu-l putem evita. Fischer face o analiză impresionantă în cartea ei şi răspunde la multe dintre întrebările pe care le avem despre Iubire.

Psihoterapia existențială – Irvin Yalom

Pe lângă traume mai am şi o pasiune pentru lucrările lui Yalom. Iar Irvin, în infinita lui înţelepciune, a scris la un moment dat un compendiu despre principiile după care se ghidează în pshihoterapie. A ieşit un monstru de carte care o să îţi ia ceva să-l citeşti.

Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile – Christophe Andre, Francois Lelord

Dacă vei citi „Cum să ne purtăm cu…” o să descoperi că şi tu ai câteva caracteristici din fiecare personalitate dificilă. Nu te speria. Eşti ok. Toţi avem mecanisme de apărare. Este bine să fim conştienţi de ele şi să încercăm să le acceptăm şi să le atenuăm.

Despre arta fericirii – Christophe Andre

Pe lângă Yalom, apreciez şi lucrările psihologului Christophe Andre. Mai ales Despre arta fericirii. Iar dacă eşti un pasionat de artă clasică şi de principii psihologice legate de fericire aceasta este carte potrivită pentru tine.

Te urăsc – nu mă părăsi – Jerold J. Kreisman, Hal Straus

Altă carte care este posibil să te sperie puţin aşa. Descrie modul în care se comportă personalităţile bordeline. Nu te împacienta. Este posibil să nu fi tu unul dintre acele personale chiar dacă descoperi că şi tu faci anumite lucruri care te pot include acolo. Ia doar lucruri care te ajută de aici şi consultă un specialist dacă chiar simţi că ai nevoie.

Cu fiecare zi mai aproape – Irvin Yalom, Ginny Elkin

Prima colecţie de povestiri terapeutice publicată de Yalom. Aici a colaborat cu o fostă pacientă de-a lui şi a ieşit o minunăţie. Una care te va impresiona până la lacrimi în anumite momente. Este bine scrisă şi dătătoare de speranţă.

 

Aici se termină incursiunea în lumea cărţilor de psihilogie. Dacă vrei să adaugi o carte care nu este aici sau să ne spui despre ceva legat de subiectul acesta, te rog să o faci cât mai repede. Sper să găseşti ceva care să te ajute aici şi nu uita: Nu eşti niciodată singur cu adevărat!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *