6 cărți de răsfoit săptămâna următoare

Prin viață putem să cunoaștem sute de oameni, să vizităm zeci de orașe și să deschidem mii de cărți.

În fiecare săptămână vreau să îți sugerez 10 cărți pe care să le răsfoiești. Poate ai auzit de ele, unele sunt noi, altele există dinainte să ne naștem noi. Important este să găsești ceva pe placul tău și să îți păstrezi spiritul tânăr.

O să încerc să cuprind cât mai multe genuri și să nu mă concentrez prea mult pe ceea ce citesc eu de obicei. Vreau să fiu curajos cu recomandările astea.

Cărțile de săptâmâna asta sunt:

Shining – Stephen King

Shining este despre presiunea pe care o simțim în fiecare zi și care se acumulează și, dacă o lăsăm, ajunge să ne definească. Nu fantomele și scenele înfricoșătoare fac această carte interesantă ci impactul emoțional pe care anumite lucruri le au asupra personajelor și cum reacționează ele la acele lucruri. Angoasa existențială este cea care primează în cartea lui King. Cum spune și Jack Torrance ” să stai pe uscat” este ceea ce este greu și dificil. Nu să te lupți cu fantomele este greu ci să găsești motive ”să stai pe uscat”, mai ales atunci când par că motivele nu există. – Recenzie

 

Alienistul – Caleb Carr

O carte publicată acum 25 de ani și care a ajuns din nou în atenția publicului datorită serialului creat de Netflix.

Acțiunea se petrece în anul 1896 în New York. Reporterul John Schuyler Moore este chemat de prietenul său, dr Laszlo Kreizler – un psiholog, sau alienist – să își dea cu părerea despre crima oribilă care s-a petrecut pe podul Williamsburg. Cei doi pornesc în căutarea criminalului și, în acest proces, pun bazele primului profil criminalist care-i ajută să găsească criminalul. Aceasta aventură periculoasă o să-i ducă din ce în ce mai aproape de găsirea unui criminal mai periculos decât au întâlnit vreodată.

 

Interior zero – Lavinia Braniște

Am citit un articol scris de Lavinia Braniște pentru DOR și m-a făcut curios legat de celelalte lucruri pe care le-a mai scris. Așa am dat peste Interior zero, romanul ei publicat în 2016. Cartea spune povestea Cristinei, o tânără care duce o existență aparent banală dar care se înfruntă cu o mulțime de probleme și de neajunsuri.

O recomandare în limba engleză

Life with Picasso – Francoise Gilot, Carlton Lake

life-with-picasso

O carte despre Picasso și ce a însemnat să trăiești cu el scrisă de una dintre muzele lui Francoise Gilot, mama a doi copii de-ai săi și o incredibilă artistă. Această carte o puteți găsi la Cărturești and Friends din strada Edgar Quinet nr 9

 

Patrick Melrose – Edward St. Aubyn

O colegie de povestiri care a ajuns din nou în atenția publicului datorită excelentei mini-seriei produse de HBO. Se pare că cei de la Litera au considerat că este destul de mult interes și pentru cărți și au publicat primele două povești. Aceastea sunt Nu contează și Vești rele.

Patrick Melrose se luptă cu traumele din copilărie și singura lui alinare este abuzul, de substanțe, de bunătatea celor din jur, de sine. Povești sunt destul de răscolitoare și, se pare, că sunt inspirate din viața autorului.

 

Povestea lui Kullervo – J.R.R. Tolkien

Povestea lui Kullervo a fost scrisă înainte de Stăpânul inelelor. Întâlnim în ea un Tolkien mai întunecat și plin de frustrări. Se pare că, de multe ori, scritorii își transformă supărările cotidiene și marile frustrări în povești frumoase și bine scrise.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *