7 cărţi de istorie care merită citite

carti-istorie

Istoria este un domeniu vast şi complex. Este plină de contradicţii, lucruri incomplete şi enigme.S-au scris multe, multe cărţi de istorie pe lumea asta. Nimeni nu o să aibă timp să citească pe toate. Multe dintre ele nici măcar nu ne merită timpul unei persoane pasionate de acest subiect

Sunt anumite cărţi pe care ţi le pot recomanda. În acest articol vei găsi 7 cărţi de istorie care, cred eu, merită citite.

 

Istorie şi mit în conştiinţa românească – Lucian Boia

Orice naţiune are o istorie scrisă, mai mult sau mai puţin complexă. În cadrul acelei istorii scrise se construiesc mituri şi un  imaginar de evenimente. Deşi această istorie scrisă este bazată pe fapte reale ea poate fi uşor interpretată şi sensuri diferite îi pot fi atribuite.

Lucian Boia ne invită să privim asupra imaginarului creat în istoriografia românească şi învăţăm să discernem între fapte şi interpretarea faptului. Acesta pledează pentru echilibru şi scepticism deoarece istoria oricărei naţiuni nu este egală cu ceea ce s-a întâmplat în trecut cu acea naţiune sau popor.

Acesta nu tratează cu ironie şi în batjocoră  subiectul. Este necesar să facem aceste distincţii pentru a ne elibera de iluziile trecutului şi pentru a crea o lumea mai bună acum, indiferent de ce s-a întâmplat între trecut.

Cartea a fost publicată prima dată în 1997 şi a fost republicată în 7 ediţii noi. 

 

Istoria declinului şi a prăbuşirii imperiului roman – Edward Gibbon

O carte scrisă şi publicată în 1776 în multiple volume. Multe lucruri ar putea să fie depăşite şi influenţate de ideile vremii însă lucrarea rămâne una interesantă pentru orice pasionat de istorie. Şi cum istoria Imperiului Roman este una care fascinează pe mulţi, această carte este un început destul de bun pentru a te familiariza cu subiectul.  

Principalele cauze pe care Gibbon le vedea în declinul şi prăbuşirea imperiului sunt:

  • slăbirea structurii imperiului, o contribuţie având şi apariţia şi răspândirea creştinismului
  • atacurile popoarelor barbare împotriva imperiului

 

Viruşi, arme şi oţel. Soarta societăţilor umane – Jared Diamond

Oare de ce europenii au cucerit şi colonizat celelalte continente şi nu invers? Să fie superioară rasa albă? Sau poate există alte cauze mai raţionale?

La acest întrebări încearcă Diamond să răspundă cu cartea sa.  Şi cei mai avizaţi decât noi spun că a reuşit. I-au dat şi un premiu Pulitzer pentru munca sa în 1998. Dacă vrei o teorie mult mai aproape de adevăr decât închipuita superioritate rasială atunci citeşte cartea asta. Lasă blogurile şi citeşte o carte adevărată.

 

Regatul Sfântului Ştefan. Istoria Ungariei medievale, 895-1526 – Engel Pal

Cartea lui Engel Pal m-a ajutat să înţeleg mai bine contextul în care au evoluat lucrurile în acest colţ de lume pe care îl locuim de atâta timp împreună.

O carte uşor de citit care prezintă istoria destul de bogată a Ungariei medievale şi cauzele care au dus la dispariţia ei pentru câteva secole.

Partea din carte care mi-a plăcut cel mai mult a fost finalul. Am putut observa o anumită tristeţe şi amărăciune legată de dispariţia regatului ungar datorită neînţelegerilor interne şi trufiei cu care au pornit împotriva otomanilor.

 

Vlad Ţepeş Dracula. Între legendă şi adevăr istoric – Ştefan Andreescu

Dracula este un brand. Nu are mai nimic în comun cu personajul istoric Vlad Ţepeş.

Ştefan Andreescu prezintă evenimentele care au dus la crearea mitului lui Vlad Ţepeş. Şi face asta bazându-se pe documente şi cercetare istorică. Poate că nu a vândut atât de multe exemplare ca Bram Stoker dar îl prefer pe istoricul român la capitolul istoric.

 

Istorii – Herodot

Herodot este “tatăl istoriei”.Nu este cercetare ce face el dar este un bun început. “Istoriile” sunt o combinaţie de reportaj, filosofie şi păreri personale despre nişte evenimente pe care omul le-a trăit.

Cartea a fost scrisă între anii 420-450 î.e.n. . Tratează subiecte precum ascensiunea imperiului persan şi războiele medice dintre greci şi persani.  “Istoriile” sunt împărţiţe în ediţiile moderne în nouă cărţi. 

 

Istoria războiului peloponesiac – Tucidide

Celălalt mare ştab în istorie, Tucidide, se rezumă la un eveniment anume. El privea istoria mai restrâns decât  Herodot şi se pare că nu era de acord cu tipul de istorie pe care acesta o promova.

Războiul peloponesiac a fost un fel de război total în lumea greacă. Sparta vs Atena. Liga de la Delos vs Liga peloponesiacă.

Lucrarea a fost scrisă în exil şi este considerată una dintre cele mai valoroase texte din istorie.

 

Tu ce cărţi de istorie ne recomanzi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.