Recenzie carte: Antidotul – Oliver Burkeman

Antidotul-burkeman“Întreabă-te dacă eşti fericit şi vei constata că, pe măsură ce faci asta te vei simţi tot mai nefericit.” John Stuart Mill

 „Antidotul” de Oliver Burkeman este o carte care a venit exact la fix în viaţa mea. Pot să spun că m-a ajutat mai mult decât au făcut zeci de cărţi de dezvoltare personală vreodată.

Cartea despre care vorbesc de numeşte Antidotul. Este scrisă de Oliver Burkeman. Ideile autorului le mai găseşti şi aici.

Cartea este structurată în 8 capitole mari şi late. Cu un cuvânt înainte şi un epilog.

Este o carte-interviu. Este combinat stilul autobiografic cu cel jurnalistic. Iese o lectură captivantă şi care oferă multe piste de urmat dacă te interesează un subiect anume din carte.

Temele discutate sunt stoicismul, multă psihologie, meditaţia vipassana, accidentele montane şi moartea.

Ce am înţeles eu din cartea asta?

Calea spre fericire  este complexă şi dacă devii obsedat de fericire ajungi mai nefericit decât erai înainte.

Că eşecul nu este rău şi este parte naturală a vieţii pe Pâmânt.

Cu cât încerci să fugi de disconfort mai mult cu atât vei simţi şi mai mult disconfort. Aici implică şi fuga în formule magice din cărţi de dezvoltare personală, cursuri şi relaţii care ştii că nu o să meargă de la început.

Încercarea de a face ca totul să meargă bine este ceea ce face ca lucruri să meargă prost, de cele mai multe ori. Este normal să ne dorim binele. Dar dacă dorim acel bine indiferent de consecinţe şi nu vedem că ne distrugem viaţa în procesul ăsta atunci nu mai contează dacă ne-am atins obiectivele şi ne-am sacrificat integritatea, sănătatea sau familia.

Să te gândeşti la moarte te ajută să trăieşti mai bine şi mai liniştit.

Schimbarea şi nesiguranţa nu sunt rele sunt naturale.

Citate care îmi plac din carte

Cartea asta este plină de citate adunate de la alţii. Deci majoritatea vor fi spune de alte persoane decât de autorul cărţii de faţă.

„Adevărul pe care cei mai mulţi dintre noi nu-l înţeleg e acela potrivit căruia că pe cât de mult încerci să eviţi suferinţa, tot atât vei suferi, deoarece lucruri mărunte şi insingnifiante vor ajunge să te tortureze în  acord cu frica ta de a nu fi rănit.” Thomas Merton

„Inspiraţia e pentru amatori, noi – toţi ceilalţi – ne apucăm pur şi simplu de treabă.” Chuck Close

„Dorinţa de siguranţă şi sentimentul de nesiguranţă sunt unul şi acelaşi lucru.” Alan Watts

„Primul e acela că eforturile noastre pe care le depunem pentru a nu ne gândi la eşec ne distorsionează înţelegerea a ce anume înseamnă succesul. Al doilea spune că deschiderea spre experimentarea emoţională a eşecului se poate dovedi o cale de a obţine un sentiment al fericirii mult mai profund decât cel care se axează exclusiv pe atingerea succesului.” Oliver Burkeman, pagina 192 din carte

„Un adevărat călător nu are planuri bine ticluite şi nici vreo intenţie de a ajunge la capătul drumului.” Lao Tzu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.