Cronică film: Poltergeist(1982)

Având în vedere că a fost lansat acum 38 de ani, Poltergeist râmâne un film destul de mișto. Lăsând deoparte efectele speciale ușor comice și dramatismul exagerat , filmul este unul dintre horror-urile bune pe care le-am văzut.

O familie începe să fie bântuită de niște ”oameni din televizor”. La început nu prea iau în serios chestiile paranormale care se întâmplă și sunt pradă ușoară pentru spiritele supărate. După ce dispare mezina familiei, încep să își dea seama că nu este de glumă cu fantomele astea și că au nevoie de ajutor.

Un grup de parapsihologi vin să-i ajute dar nici ei nu pot face mare lucru având în vedere că este prima dată când întâlnesc așa ceva.

Intră în scenă Tangina Barrons, un medium, care încearcă să le explice cum stă treabă și ce au de făcut ca să-și primească fiica înapoi.

Filmul este regizat de Tobe Hooper, cunoscut pentru Texas Chainsaw Massacre și este adaptat după o poveste scrisă de Steven Spielberg.

Mi-a plăcut cum au structurat povestea și atmosfera pe care au construit-o în familia bântuită. Actorii sunt credibili și nu am văzut vreo scenă care să nu aibă sens. Lucrurile se petrec natural și începi să simți empatie pentru familia îndurerată și vrei să câștige. Răsturnarea de situație de la final este interesantă și bine integrată în film.

Am văzut că efectele speciale sunt destule de lăudate pe interneți dar mie nu prea mi-au plăcut. Da, este 1982, dar sunt de cacao. Mai ales atunci când ies fantomele din televizor. Star Wars a ieșit cam în aceeași perioadă și are efecte mult mai bune decât asta. Mi-a plăcut ce au făcut la sfârșit cu piscina plină de cadavre și copacul ăla amenințător este destul de bun, totuși.

Actori, deși nu foarte cunoscuți, sunt ceea ce fac din filmul ăsta unul care merită văzut. Reacțiile lor sunt credibile, chimia dintre membrii familiei este minunată și mezina familiei este adorabilă.

Ca o paranteză, actrița-copil care-o joacă pe Carol Anne, Heather O’Rourke, a murit la vârsta de 12 ani. Cât timp m-am uitat la film nu m-am putut opri să nu mă simt foarte, foarte prost că un copil atât de talentat și carismatic a murit atât de repede. Viața asta câteodată este de căcat!

Poltergeist este un film horror care se poate revedea și după atâția ani și care, lăsând deoparte efectele speciale, este un film bun. Îmi place aerul ăsta din anii 80. Perioada cinematografică horror de atunci mi se pare incredibilă. Nostalgia vremurile pe care nu le-am trăit!

Este pe Netflix dacă vrei să-l vezi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.