Cronică film: Prevestirea/The Omen(1976)

Da, am luat-o razna cu filmele horror. Din 3 filme pe care le văd, 4 sunt horror. Deci înțelegi ideea. Vreau să le văd pe toate pentru că sunt mișto. Mă rog, majoritatea sunt idioate dar e ok, îmi plac și alea.

Astăzi avem în meniu The Omen, film care are în centru un copil malefic care vrea să-și omoare familia și omenirea. Este Antichristul deci este trebuie să-l înțelegem. Anii 70 au fost perioada cea mai fertilă pentru filmele cu copii diabolici. Avem Exorcistul, Halloween, Carrie, Alice, Sweet Alice și Prevestirea.

Filmul începe la un spital din Italia, unde, soția politicianului american Robert Thorn urmează să dea nașterea primului lor copil. Din păcate, copilul moare la naștere. Cei de la spital, înduioșați de drama soților Thorn îi oferă politicianului un băiat născut în aceași zi care a rămas orfan. Deși este puțin sceptic, Thorn acceptă și își ”păcălește” soția că acesta este fiul lor.

Lucrurile decurg din ce în ce mai bine în viața lor. Robert ajunge ambasador în Marea Britanie, îi cumpără o casă mare, copilul, pe nume Damien, crește sănătos și plin de viață. Toată lumea îl îndrăgește și îi face pe plac. O bomboană de copil!

În curând încep lucrurile se strice și chestii ciudate se petrec în viața familiei Thorn.

Dădaca lui Damien se sinucide la petrecerea de 5 ani a acestuia. Un câine negru apare de nicăieri și amenință liniște familiei. Noua dădacă este ciudată și îi face toate toanele lui Damien. Pare că este o legătură mai profundă între ei decât la prima vedere.

Are loc o scenă interesantă atunci când vor să se ducă la biserică și Damien începe să se zvârcolească ca un drac împielițat în mașină. Mare răbdare au avut cu el. Pramatia de copil!

Robert este urmărit peste tot de un preot. Acesta încearcă să-l avertizeze despre pericolul reprezentat de copilul lui și vrea să-l convingă că trebuie ucis. La cât de enervant era copilul ăsta merita ucis indiferent dacă era diabolic sau nu. (Glumesc!)

Până să își dea seama ambasadorul că preotul avea dreptate, soția ăstuia ajunge la spital. Acum trebuie să se răzbune și să ucidă odată pentru totdeauna acest pui de diavol. Dar cum să facă asta?

Prevestirea are unele dintre cele mai memorabile morți pe care le-am văzut în filme horror/thriller. Bona spânzurată în fața copiilor veniți la petrecere, o suliță înfiptă în preot, un fotograf decapitat de un geam. Nasty shit!

Soundtrack-ul este incredibil de bun. Facem cam jumătate din film. Sunt destul de multe faze în care muzica face să crească tensiunea, să fie totul înfricoșător. A fost singura categorie nominalizată la Oscar și a și câștigat pentru cea mai bună coloană sonoră.

Tipul care a făcut coloana sonoră, Jerry Goldsmith, este unul dintre cei mai tari din branșa asta și a făcut o mulțime de alte soundtrack-uri pentru alte filme, chiar mai de succes decât ăsta. Aici găsești o listă cu premiile la care a participat.

Gregory Peck face un rol foarte bun și trage filmul în sus cu prestația lui impecabilă. Se vede experiența și capacitatea lui de a captiva privitorul.

The Omen nu este film perfect dar mi-a plăcut povestea și îl recomand celor care vor să vadă un film horror clasic care nu implică criminali în serie sau fantome.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *