Cronică serial: THE WITCHER S1

Serialul The Witcher a apărut în luna decembrie și este un hit instant. Pe internet au apărut o tonă de articole și videoclipuri care să ne explice universul ăsta. Primele poveștiri din serie au apărut pe la jumătatea anilor 1980 în revista poloneză fantasy Fantastyka.  Au prins destul de bine la public așa că autorul lor Andrzej Sapkowski a decis să publice două antologii de povestiri care au dat startul seriei pe care azi o cunoaștem sub numele The Witcher. Majoritatea cărților au fost publicate în anii 1990 dar au ajuns la publicul de masă(mă refer la cel care citește în engleză) odată cu apariția primului joc video care poartă același nume. Din 2007 au început să apară în limba engleză toată cărțile din serie și de atunci lucruri au fost line și seria a devenit din ce în ce mai populară de la an la an. Au mai apărut încă 2 jocuri video(2011, 2015) și în 2019 a apărut și serialul produs de Netflix.

Sunt multe diferențe între GOT și The Witcher dar cred că ceea ce le face la fel este că număr de cărți care s-au vândut după ecranizare a crescut destul de mult. Eu sunt unul dintre vinovații care și-a cumpărat primele volume din TW.

(Ceea ce am spus mai sus nu vrea să dovedească că The Witcher nu era popular și înainte. Jocurile video au creat o comunitate destul de mare și destul de fidelă. Serialul a reușit să aducă seria în atenția celor care nu citesc fantasy sau nu au petrecut sute sau mii de ore în lumea din jocul video)

Serialul îi are ca actori principali pe Henry Cavill( Gerald), Freya Alan(Ciri), Anya Chalotra(Yennefer) și Joey Batey(Jaskier). Distribuția era compusă din actori nu foarte cunoscuți* excepție face Cavill* dar care sunt ai naibii de talentați și de buni în rolurile lor.

Trecând peste entuziasmul legat de interpretarea actoricească pot să spun că sunt multe lucruri care nu prea mi-au plăcut la serie. În mare este un serial reușit și o să mă uit și la următoarele sezoane dar trebuie să punctez câteva lucruri slabe:

  • cronologia este varză și trebuie să fii foarte, foarte atent la ce se întâmplă. Nu m-a deranjat asta dar este cam de rahat pentru cineva care nu știe ce se întâmplă în serie. Înțeleg de ce au ales să fie fideli cărții și să facă ce au făcut dar ai nevoie de răbdare că o să scoți la capăt. Nu toată lumea este așa de intuitivă ca mine când vine vorba de seriale și filme. Și nici măcar nu mă laud acum.
  • Vocea lui Gerald este stupidă. Zici că e răgușit. Înțeleg că trebuie să fii fidel materialului sursă dar este singurul lucru slab din prestația lui Cavill.
  • Unele lucruri nu sunt explicate până la capăt. De ce au atacat aia din Nillfgaard până la urmă. Ceva profeție am înțeles dar a cui? Nu îmi place să aștept 3 ani ca să îmi dai explicații pentru ceva din primul. Poate uit.
  • Pentru niște magi și vrăjitori puternici sunt cam pămpălăi. Mă așteptam la mai multă magie. Doar este ceva fantasy.

Cam astea sunt lucrurile care m-au supărat la serie. În rest totul este perfect. Tempo-ul în care ți se oferă lucrurile importante este bun, chestiile de umplutură sunt interesante și nu par forțate. Este un fel de paradox serialul ăsta. Chiar dacă mă enervează lucruri nu pot să nu mă mai uit și să nu îl apreciez. Sper ca sezoanele următoare să mai repare din lucruri idioate din primul și să fie mult mai bune.

Iar cântecele pe care le interpretează bardul și prietenul Jaskier sunt demențiale. Un exemplu este aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *