Cronică serial: TU/YOU Sezonul 1

Tu este un serial produs de Netflix și care are la bază cărțile You și Hidden Bodies scrise de Caroline Kepnes. Nu am citit cărțile dar cred că primul sezon își trage inspirație din prima carte și al doilea din ultima. Personajul principal, Joe Goldberg, este interpretat de Penn Badgley. Acesta devine obsedat de Beck (Elizabeth Lail) și vrea cu orice preț să fie împreună. Începe să o urmărească peste tot și lucrurile devin din ce în ce mai dubioase de la episod la episod.

Prima dată când cei doi se întâlnesc este atunci când Beck vine să cumpere cărți de la librăria unde Joe lucrează. Flirtează puțin cu el și lui Joe i se pune pata grav pe ea. De la început simți că este ceva în neregulă cu el dar cu cât serialul înaintează cu atât ajungi să îl înțelegi mai bine, chiar dacă nu ești de acord cu ceea ce face. Pentru că Joe o să facă o mulțime de prostii și o să-și complice viața mult pentru a pune mână pe Beck. Vrea să-i curețe viața de oricine îi poate distruge fericirea și să o aibă numai pentru el. Dacă la început Beck pare o tipă echilibrată și la locul ei, aflăm destul de repede că nu este deloc așa. Viața ei personală este un dezastru și are nevoie să își facă curățenie generală. Noroc că Joe este aici să o ”salveze”.

Iar Joe o salvează cum știe el mai bine, omorând pe cei care stau în calea fericirii lor. Nu este un criminal prea priceput dar învață repede și are o cușcă destul de interesantă în subsolul librăriei. Asta o să fie destul de folositoare pentru a-și duce la capăt misiunea de salvare a scumpei Beck.

Dacă este să compar serialul ăsta cu altele aș putea să spun că este, pe alocuri, o porcărie și multe lucruri nu au sens. Dar o să las deoparte aerele de mare cinefil și o să recunosc că mi-a plăcut. Sunt multe găuri în scenariu dar actori joacă bine și reușesc cumva să-l facă să meargă. Vrei să vezi ce se întâmplă în continuare și începi, dar fără să recunoști vreodată, să îl simpatizezi pe Joe. Nu pentru ce face ci pentru că este un suflet chinuit și care vrea doar să iubească. Până la urmă toți am suferit traume și am fost disperați deci, dacă facem un exercițiu de imaginație mare, îl putem înțelege pe Joe și putem să sperăm că o să se schimbe.

Marii cinefili au României și ai lumii o să strâmbe din nas atunci când o să audă de serialul ăsta. Dar, lăsând deoparte bugetul, nu cred că este chiar atât de diferit față de seria MCU. Aș putea să îl descriu drept un junk-food pentru creier. Îți place să îl consumi dar nu rămâi cu prea multe chestii nutritive. Și nu cred că ar trebui să luăm prea în serios serialele, pentru că toate sunt, într-o formă sau alta, junk-food pentru creier. Dacă vrei mâncare consistentă poți să începi să citești.

Deci dacă vrei să te uiți la ceva interesant și care nu necesită chiar atât de multă putere de concentrare, uită-te la primul sezon din You.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *