De ce nu citesc românii? (II)

Asta-i faza. Că românii citesc. Nu te mai lua după datele care arată cât de proști suntem și ce puțin citim. Lucrez într-o librărie de peste 2 ani de zile și  frecventez locuri de genul de cel puțin 10-12 ani. De multe ori când intram într-o librărie/anticariat erau cel puțin 2-3 posibili clienți deja acolo. Rata cea mai scăzută de vizitatori, din cele vizitate de mine, o au cele din Buzău, unde am făcut liceul. Dar chiar și în Buzău mergeau o mână de oameni să cumpere cărți sau măcar să le răsfoiască. Deci din 10 buzoieni cam 1-2 citeau periodic.

Statistica asta arată că românii petrec mai mult timp citind decât francezii( una dintre marile culturi ale lumii) și sunt la egalitate cu italienii și austriecii.

La citit ca main activity suntem peste francezi și puțin în urma belgienilor și a austriecilor.

O altă statistică arată că dăm mai mulți bani pe cărți decât suedezii, cehii, spaniolii și grecii. Deci de unde până unde nu cumpără oamenii cărți în România?

(Norvegia și Finlanda sunt pe primele locuri la citit în Europa. O fi de la climă?)

Diferențele de nivel de trai vin din veniturile pe care le au românii, care sunt cu mult mai mici decât al suedezilor, cehilor, spaniolilor și grecilor. Poate nu faptul că nu citesc românii este una dintre probleme. Poate una ar fi că nu prea se duc la vot în număr foarte mare.

Iar cireașa de pe tort este această declarație:

Mihai Mitrică, Asociaţia editorilor din România: “Peste 70 la sută dintre aceste vouchere culturale au fost folosite pentru achiziţia de carte. Deci o nevoie a publicului de a avea cărţi în casă şi de a citi, există.” Sursa

Cărți să îți satisfaci apetitul intelectual găsești aici. 

 

– m-am inspirat de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.