Dracula, mortul viu – Dacre Stoker, Ian Holt | recenzie carte

Am citit acum ceva timp Dracula de Bram Stoker si am ramas impresionat de ea. Nu ma asteptam sa imi placa atat de mult o carte scrisa acum mai bine de 100 de ani. Cu cateva saptamani in urma sa descoperit ca exista o continuare, scrisa de unul dintre urmasii lui Stoker. Vazand ca-i publicata la Humanitas fiction am zis sa-i dai o sansa. Nu sunt dezamagit de carte, nici nu aveam mari asteptari, dar unele parti din ea zici ca sunt fan fiction. Imi imaginam un fan al lui Dracula care sta si scrie ce isi imagineaza el ca s-a intamplat in continuare. Un fan care nu-i nici scriitor profesionist si care n-a trecut de pubertate. Sunt momente care pur si simplu n-au ce sa caute intre carte respectabila. Replici care sunt nenaturare si care vor sa sune bine sau gotic. Daca Dracula este o pizza pe care o servesti in Italia, Mortul viu este o pizza pe care o faci la microunde. Ambele sunt pizza dar diferentele sunt majore.

Are si un epilog in care scrie despre istoria din spatele cartii Dracula, despre cum au reusit ei sa dezgroape nu stiu ce fire narative incepute de Stoker in ciorne si tot felul de bataie pe urma ca ce treaba buna am facut. Nu m-am obosit sa o citesc fiindca nu merita.

Este o carte care incepe bine. Introduce un personaj nou si pare ca urmareste sa exista universul asta. Reuseste cu brio sa duca toate personajele in derizoriu. Cam tot cea ce s-a intamplat in original este pus intr-o lumina diferita. Una care reuseste sa anuleze cam tot ce s-a intamplat cu 25 de ani inainte. Au schimbat atat de multe lucruri ca totul devine neverosimil si ajungi sa privesti cartea ca pe un mare cash grab.

Mortul viu este o dezamagire comparativ cu Dracula. Ca opera de sine statatoare este cel mult mediocra. Nu risca mare lucru si nu obtinem nimic de pe urma ei.

⭐⭐

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *