Gânduri de sfârşit de an

ganduri-2018-2019Anul 2018 a fost un an bun şi productiv pentru mine. Am rămas la un loc de muncă mai mult de patru luni(deja un an), am întâlnit o persoană cu care sunt compatibil şi m-am înscris la o facultate care mă atrage. Acum în decembrie mi-am făcut curaj şi am decis să deschis un loc al meu online unde să pot să scriu despre ce îmi trece prin cap, ce lucruri descopăr eu şi să le împărtăşesc cu persoane care au interese comune cu ale mele.

Acum stau în faţa laptopului şi mă gândesc la ce să îmi propun pentru 2019. Ştiu că viaţa o să mă ia prins surprindere mereu, şi în bine şi în mai puţin bine, dar o direcţie este necesar să avem şi să avem îndrăzneala să spunem ce dorim şi să muncim pentru acele lucruri.

Am observat la anumite persoane, şi la mine de multe ori, o neîncredere în forţele proprii. Ne este teamă să facem, să spunem, să trăim ceea ce ne imaginăm noi că este bine pentru propria viaţă. Cu timpul o să cernem neghina de secară şi o să descoperim exact unde ne este locul. Însă mulţi dintre noi nici măcăr nu încearcă. Se plafonează în diverse situaţii şi sunt disperaţi atunci când ceva o să le strice mica lor zonă de confort. Observ asta la mine cel mai uşor. Când lucrurile nu descurg cum aş vrea eu încep să mă descurajez, să îmi fac fel de fel de scenarii şi, în cele din urmă, renunţ. Îmi spun că nu o să reuşesc, că este prea greu, că nu este de mine.

Dacă mă uit în spate la 2018 îmi dau seama că am reuşit. Că am supravieţuit şi că am trăit multe momente frumoase. Iar clipele neplăcute m-au făcut să apreciez şi mai mult acele momente.

Un lucru pe care aş vrea să mă concentrez mai mult în 2019 ar fi perseverenţa. Să continui când nu merge cum mi-am imaginat eu, să nu renunţ uşor şi să învăţ când să fac o schimbare. Vreau să trăiesc indiferent ce îmi iese în cale(multe lucruri bune sper) şi să învăţ să mă bucur de ce am şi să mă las bazez pe calităţile mele.

Scriu aceste gânduri deoarece mă gândesc că sunt multe persoane care nu prea au încredere în ele. Nu vreau să fiu un model de viaţă, vreau doar să ştii că nu eşti singur, că nu eşti diferit, că este ok să nu te simţi prea încrezător câteodată. Nici nu este necesar să fii încrezător de la început.

Mark Manson zice ceva foarte inteligent. Încrederea este un rezultat al acţiunii. Dacă vei acţiona responsabil şi cu capul pe umeri, încrederea în sine va veni la un moment dat. Poate ţi s-a întâmplat să începi să te prinzi de ceva pe la şcoală(ceva ce detestai iniţial) şi ai început să ai încredere că te descurci la materia respectivă. Cam aşa este şi în viaţă, mă rog, se aplică acelaşi principiu cu altfel de situaţii şi rezultate.

Social media ne oferă multe exemple de cum ar trebui să trăim, cum să arătăm şi ce să spunem. Dar nimeni nu prea ne zice că este ok să avem şi zile mai proaste, că este normal să nu reuşim mereu şi că este necesar să greşim ca să creştem. Mie mi-a luat ceva timp să accept anumite lucruri la trecutul meu sau la trecutul anumitor persoane. Şi încă mai am atât de trăit. Este normal să fim oameni şi să fim imperfecţi. Este normal să ne doară, să plângem şi să nu avem chef. Nu prea punem la îndoială fericirea dar când apare puţină tristeţe în viaţă noastră ne speriem. Fiecare emoţie este necesară pentru o viaţă psihică sănătoasă. Problema intervine atunci când suntem mai mereu trişti.

Cel mai important este să acţionezi, să faci ceva cu viaţa ta şi să vezi apoi unde ajungi. S-ar putea să fii surprins de lucrurile pe care le poţi face când prinzi puţin curaj şi aduni nişte experienţă.

Pentru 2019 mi-am propus să:

  • citesc 70 de cărţi
  • să scriu zilnic, dacă este omeneşte posibil
  • să reuşesc să termin anul fără restanţe
  • să nu mă dau înapoi atunci când situaţia se îngreunează

Nu sunt lucruri care te dau pe spate, cum îmi propunea în anii trecuţi. Consider că aceste obiective mă pun pe drumul cel bun şi 2019 o să fie un an excelent. Acum este rândul tău să îmi spui ce ţi-ai propus să faci în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.