In supa miso – Ryu Murakami | recenzie carte

O poveste care descrie turismul sexual din Japonia, relatia dintre un ghid japonez si un turist american cam ciudat. Turistul american vrea sa viziteze partile rosii ale Tokyo-ului si apeleaza la un ghid local. Ghidul incepe sa il banuiasca pe turist de niste fapte groaznice si este chinuit de banuielile astea pe tot parcursul cartii. 

In supa miso este o critica adusa societatii japoneze, in primul rand. Se face o paralela in carte intre prostituatele japoneze si cele venite din alte tari. Cele locale sunt plictisite si vor sa isi alunge singuratatea. Cele straine strang banii ca sa isi ajute familiile si sa poata sa isi construiasca o viata mai buna. O comparatie intre o tara care ofera oamenilor prosperitate financiala ( japonia) dar le limiteaza viata sociala, se pune prea mult accentul pe individualism. S-a ajuns ca prostituatele sa nu ceara bani ci sa se prostitueze ca sa scape de singuratate si plictiseala. 

Hiperindividualism, dorinta de a iesi in evidenta prin locurile frecventate si hainele purtate, snobism, rasism. Toate astea sunt incluse in subtext. Cartea este un directa si acopera cateva zile. Personajele sunt putine si nu se pierde in prea mult in detalii. Este povestita din perspectiva ghidului. Finalul este deschis.

Se citeste repede si nu este foarte densa. Actiune este liniara, personajele sunt bine conturate. Nu cred ca este cea mai buna cartea a lui Ryu Murakami. Este de 2.5 din 5 pentru mine. Nu este o carte slaba dar ma asteptam sa fie mai complexa, mai interesanta, cu mai multa tensiune. De ce sa construiesti atata mister pentru o pana de lebada? Traducerea intr-o limba straina sigur influenteaza cartea si pana n-o sa invat japoneza n-o sa fiu niciodata sigur ca am experienta completa. 

Este o carte decenta. Am vrut mereu sa citesc ceva de Ryu Mukami. Ma bucur ca au inceput sa le reediteze cei de la Polirom.

⭐⭐ jumate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *