Jurnal de lectură #2Am terminat Pe firul de păianjen al memoriei. Această carte mi-a stârnit curiozitatea legată de Notele zilnice al lui C. Petrescu, aşa că am căutat şi cumpărat-o. Probabil că o să le citesc luna viitoare. Tu ce achiziţie nouă ai adăugat în bibliotecă?

A început sesiunea şi, deşi procrastinez şi nu mă pun pe învăţat, nu am reuşit să citesc chiar atât de mult. La muncă lucrurile sunt mai relaxate şi am reuşit să mai citesc din Curajul în sălbăticie şi Problema Spinoza, norocosul de mine.

Am extras următoarele pasaje:

  1. Pe pânza de păianjen a memoriei – Cella Serghi

Vorbeşte despre o poveste de dragoste trăită la muntă şi face o paralelă interesantă între anotimpul geros şi iubire:

   – Şi amorul?

– S-a pulverizat ca zăpada. Sigur, e o boală care revine, dar cu forţe mai slabe. Totul e să vrei să te vindeci. Să vrei cu adevărat. Muntele, mai ales iarna pe schiuri, te cucereşte ca o mare iubire. Cui pe cui se scoate, ai să vezi. (pg. 216)

Mi-a plăcut să citesc acest fragment deoarece îmi aduce aminte să fiu mai bun cu mine, să îmi recunosc meritele şi să merg mai departe prin viaţa care se schimbă şi îmi aruncă mereu lucruri noi în cale:

Dar dacă n-a fost posibil, atunci favorita mea ca femeie sunt eu. Poate să fie şi o parte de narcisism în această preferinţă, dar cred că e mai ales ataşamentul meu pentru marea investiţie pe care am făcut-o ca să ajung ceea ce sunt, să fiu aşa cum sunt. Sunt propriul meu Pygmalion. Am făcut prea greu drumul prin pădurea nedefinită pe care am străbătut-o, bâlbâind, am urcat prea greu munţii pe drumuri nemarcate, ca să nu am puţină admiraţie pentru mine.(pg. 226)

Un mod de a fi fericiţi pe care l-am uitat în goana după mai mult:

Fericirea nu-i veselă. E sfioasă şi tristă. Nu-ţi vine să sari, să dansezi, să-ti arunci căciula în tavan. Nu-ţi vine să chiui, să cânţi. Îţi vine să strângi ochii şi pumnii, să te aduni ca pentru o rugăciune.(pg. 287)

Un pasaj simpatic legat de întâlnirea cu Sadoveanu:

Iar eu realizam că m-a condus acasă autorul Şoimilor, al Baltagului şi al Ţării de dincolo de negură. Şi asta va fi într-o zi tot atât de greu de crezut cum ar fi să spun că m-a condus Eminescu sau Caragiale. (pg. 331)

Dintr-o conversaţie pe care a purtat-o cu M. Sebastian înainte să moară acesta:

Când mă gândesc ce eforturi disparate au făcut oamenii ca să trăiască, să supravieţuiască, şi Nora se sinucide. Pe cât de mult am ţinut la ea, pe atât de furios sunt acum. Îmi vine s-o scot din pământ, să-i cer socoteală, să ne certăm. Nu avea dreptul. Nu mai avem dreptul să fugim de răspunderi. (pg. 397)

Cartea se încheie într-o notă melancolică şi C. Serghi îşi aduce aminte de marea ei iubire:

Când a apărut romanul, murise Camil. Dar cât de viu a rămas în amintirile mele! Cu câtă forţă trăieşte în personaje, în opera lui! Şi cât de bine ştia că „existenţa morţii ne obligă să dăm vieţii noastre un sens, pe care moartea să nu i-l poată răpi.” (pg. 403)

Cum spuneam, am terminat cartea lui C. Serghi. Urmează să scriu un articol despre ea. Sper să îl public cât mai repede.

 

2.  Labirintul spiritelor – Carlos Ruiz Zafon

În cele mai negre zile pe care le-a trăit Fermin, a primit ajutorul unor oameni cu suflet bun. Ajutorul acesta a venit câteodată prin cuvinte de încurajare:

Prietene, i-a zis în cele din urmă. Nu-ţi pierde speranţa. Dacă am învăţat ceva în lumea asta de câine, e că destinul aşteaptă mereu după colţ. Stă acolo ca un neica-nimeni, ca o târfă sau ca un vânzător de lozuri în plic, cele trei înfăţişări după care se ascunde de cele mai multe ori. Şi dacă într-o bună zi dumneata te hotărăşti să dai piept cu el(pentru că destinul nu face vizite la domiciliu), atunci o să vezi că o să-ţi acorde o a doua şansă. (pg. 66)

Din romanul- cărămidă a lui Zafon am citit cam 130 de pagini. Mai am destulă bătaie de cap cu el. Este interesant şi te fierbe la foc mic până când începe acţiunea cu adevărat. Cam aşa a fost tot ce am citit de Zafon.

Cred că o să încep să citesc din Maestrul şi Margareta. Tu ce ai mai citit în ultimul timp?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.