Jurnal de lectură #3A trecut şi luna ianuarie. Am reuşit să termin două cărţi din cele 5 pe care mi le-am propus. Nu era pe listă dar am continuat să citesc din Problema Spinoza şi am terminat-o. Mi-a plăcut şi o să urmeze un articol despre carte. Mai jos sunt câteva fragmente extrase din cartea lui Yalom.

Problema Spinoza – Irvin Yalom

Romanul este o înşiruire de evenimente din vieţile a doi oameni cunoscuţi, Baruch Spinoza şi Alfred Rosenberg. Cu înclinaţii şi viziuni asupra lumii diferite aceştia se întâlnesc pentru sute de ani în lupta pe care o duce fiecare cu poporul evreu.

Rosenberg trece prin criza tânărului care nu găseseşte un loc al lui în lume şi vorbeşte cu prietenul Friedrich despre asta. Acesta îi spune la un moment dat:

Aşadar cauţi o ancoră în trecut – tânjeşti după trecutul neschimbător. (pag. 96)

Spinoza este perfect consţient de iraţionalitatea anumitor idei:

Credem adesea lucruri care nu au sens. (pag. 98)

Friedrich îi oferă o părerea sinceră lui Alfred:

Nu am un plan prestabilit, dar acum am o idee. Este doar o presupunere, dar mă întreb dacă poţi fi vreodată acasă oriunde, pentru că acasă nu este un loc – este o stare de spirit. Să fii cu adevărat acasă înseamnă să te simţi acasă în propria-ţi piele. Şi, Alfred, eu nu cred că te simţi acasă în pielea ta. Poate nu te-ai simţit niciodată. Poate că ai căutat acest „acasă” în locul greşit toată viaţa. (pag. 103)

De multe ori vedem ce ar putea să facă alţii sau capcanele în care pică şi reuşim să-i ajutăm sau să le alinăm suferinţa. Însă lucrurile se schimbă când vine vorba de propria persoană:

Prizonierul nu se poate elibera singur. Cu siguranţă vrei să spui că-i pot elibera pe alţii, dar nu pe mine însumi? (pag. 400)

Dacă te interesează şi alte jurnale de lectură poţi să intri aici. Acum mă interesează pe mine să ştiu ce ai mai citit şi ce lucruri frumoase ai descoperit. Lasă un comentariu mai jos, sunt nerăbdător să aflu!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *