Jurnal de lectură #4

Am început luna februarie bine şi am descoperit ce alegeri bune am făcut în materie de cărţi de citit. Până acum am găsit aceste fragmente interesante pe care le împărtăşesc cu tine.

Lumea Sofiei – Jostein Gaarder

Nu era ciudat că nu ştia cine este ea? Şi nu era oare nedrept că nu puteai să-ţi alegi chiar tu înfăţişarea? Te năşteai cu ea aşa, pur şi simplu. Poate că puteai să-ţi alegi prietenii, dar nu puteai să te alegi pe tine însuţi. Nici măcar nu alesese să fie o fiinţă umană. (Pag. 7)

Sofia rămase pe alee, încercând să se convingă de propria existenţă tocmai pentru a alunga ideea că nu va trăi veşnic. Degeaba! Chiar în momentul în care reuşea să ajungă la această convingere, imediat îi trecea prin minte gândul că nu va trăi veşnic. Da, dar şi invers era tot la fel: când accepta totuşi că viaţa ei ar putea să se sfârşească la un moment dat, simţea, ca nicioadată până atunci, ce şansă extraordinară avea de a fi în viaţă. (pag. 8)

Este imposibil să simţi că eşti în viaţă fără să te gândeşti imediat că într-o zi vei muri, se gândi ea. Şi nici nu poţi să te gândeşti la propria moarte fără să simţi, chiar în acea clipă, miracolul vieţii. (pag. 8)

Brusc, îşi dădu seama că oamenii, fie la ei la şcoală, fie oriunde altundeva, erau interesaţi de tot felul de lucruri absolut întâmplătoare. Dar erau atâtea întrebări importante şi mai dificile decât cele din programa şcolară! (pag. 13)

Dar ce se poate spune despre lume, Sofia? Ţi se pare că este aşa cum trebuie? Că doar şi ea pluteşte în spaţiu! Ştii ce e trist? Că, pe măsură de înaintăm în vârstă, ne obişnuim mai mult cu alte lucruri decât cu gravitaţia. Şi, până la urmă, totul ni se pare firesc. (pag. 19)

O zi din viaţa lui Ivan Denisovici – Aleksandr Soljeniţîn

Munca e ca un băţ cu două capete – de-o faci pentru oameni care merită – fă-o temeinic, de-o faci pentru proşti – fă-o de mântuială, de ochii lumii. (pag. 14)

De prea multă muncă până şi caii crapă. Asta ar fi trebuit el să ştie. Să-l fi pus pe el cineva să se opintească pe şantier, de bună seamă n-ar mai fi vorbit aşa. (pag. 20)

 

Dacă te interesează şi alte jurnale de lectură poţi să intri aici. Acum mă interesează pe mine să ştiu ce ai mai citit şi ce lucruri frumoase ai descoperit. Lasă un comentariu mai jos, sunt nerăbdător să aflu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *