Lasa-ti oamenii sa citeasca ce vor

Pornind de aici si de aici si de la niste cercetari amanuntite pe care le-am facut in sufletul meu, am ajuns la concluzia din titlu.

O sa ma refer mai mult la carti si piata de carte din Ro dar anumite lucruri se aplica si in cea a filmului.

Sunt cateva motive pentru care oamenii citesc o carte/se uita la un film. Vor sa se relaxeze, vor sa afle lucruri noi despre un subiect anume, au mai citit carti de acel autor, vazut filme de acel regizor. Cea mai mare parte din cei care vad un film se incadreaza in prima categorie, cea mai mare parte din cei care citesc o carte se incadreaza in celelalte doua. Oamenii migreaza de la o categorie la alta dar grosul se mentine in categoriile astea. Energia pe care o investesti in a citi o carte, indiferent de calitatea ei, este mai mare decat cea investita intr-un film, cu cateva exceptii notabile.

De aici rezulta ca daca de mic ii bag pe gat unui individ carti care-l plictisesc, gen programa scolara, o sa il faci sa considere cititul ceva plictisitor. Asta este una dintre cele mai mari greseli pe care le face sistemul de invatamant romanesc.

Am citit si recitit cartile din programa dar nu toate lumea este ca mine si nici nu-i pot acuza, sunt lucruri mult mai distractive pe care le poti face in adolescenta.

Alt lucru care ar trebui sa dispara este elitismul cadrelor dictactice, intelectualilor, criticilor si a celor care vor sa ne convinga ca trebuie sa citesti doar anumiti autori sau carti. Altfel, esti prost.

Intr-o piata, si cultura, mica precum a noastra, elitismul asta nu este necesar si este toxic.

Cineva spunea ca daca ajuns atat de rau incat actul cititului sa fie considerat ceva waw este rau.
Din punctul meu vedere, intr-o lume in care sunt sute de alte lucruri de facut si intr-o tara in care scoala te face urasti cartile, este o minune ca sunt oamenii care citesc. Din acest motiv acei oameni trebuie protejati, Indiferent ce citesc.

Unii oameni care vin acum sa ne tina lecturi despre ce sa citim au trait o parte din viata lor in bezna si frig, si la propriu si la figurat. Asa ca nu poti sa compari numar de cititori din 1970, oricum umflat din cauza prejudecatilor cognitive, cu cel din 2020. Daca e asa cum ziceti voi, chiar nu aveti ce sa faceti si va umpleati timpul citind, unii dintre voi.

Legat de filme cam aceasi problema. Sunt prea nisate si, unele dintre ele sunt prea fumate deja. Partea de oameni interesati si criticii o sa apecieze filme despre comunism, evenimente sociale sau istorii mai putin cunoscute. Eu le apreciez dar multi oameni vor sa mearga la un film ca sa se relaxeze, nu ca sa afle ce de cacat suntem, noi, romanii sau ce de cacat am fost inainte. Au aparut doua filme romanesti care au avut un succes decent la public. 5gang a adus 350 mii spectatori. Miami Bici a adus pana acum vreo 360k se duce spre 500k. Sunt doua incercari. Nu am fost la niciunul ca nu sunt in publicul care consuma acest gen de film dar se pot invata lucruri de aici. (aici e o analiza a rezultatelor lor)

Ceea ce vreau sa punctez prin ce am zis mai sus este ca se pot aduce 300k de oameni daca intentia este sa atragi publicul de masa si banii. Nu e un nr mare dar avand in vedere ce cifre au filmele romanesti ar fi o tinta de atins. Apoi, putem sa avem pretentii de nominalizari la Oscar.

Ca sa inchei intr-o nota optimista, filmul si cartea se consuma in Romania destul de ok pentru „situatia sociala si economica a tarii”. Lucrurile se imbunatatesc in ciuda marsaviei politice, a impotentei populatiei si a vremurilor tulburi. Suntem bine, inapoi la munca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.