My sister, the serial killer – Oyinkan Braithwaite(recenzie carte)

Anul trecut mi-am propus să citesc mai multă literatură scrisă de femei. Sunt un bărbat alb nenorocit și asta este modalitatea mea să îmi ispășesc toate păcatele. Sper să reușesc să devin o persoană mai bună și să nu mai fiu un distrugător de lumi și de vise și de vieți.

––

Lăsând gluma deoparte am început să citesc cărți scrise de femei pentru că nu prea făceam asta înainte. Ceea ce mi s-a părut părut că mă izolează de o întreagă parte a literaturii. Anul trecut am citit Sally Rooney, Lavinia Braniște și Shirley Jackson. Mi-au plăcut foarte mult și recomand cărțile.

Anul ăsta, în felul meu haotic, mi-am propus să citesc anumite titluri și am ajuns să la altele. Ultima carte pe care am terminat-o este My Sister, The Serial Killer, scrisă de Oyinkan Braithwaite. (Deci avem aici un autor femeie care este din Nigeria. Am dat lovitura la loteria corectitudinii politice.)

Cartea este bună. Nu este extraordinară dar pentru un debut este destul de bună și merită citită. Un mare avantaj este că se citește foarte ușor. Are până în 300 de pagini și nu sunt chiar atât de multe cuvinte pe pagină. Știu că pentru un cititor elevat nu contează lucrurile astea dar pentru majoritatea contează. Avem capacitatea să ne concentrăm a unui copil de 2 ani și din acest motiv este bine să citim cărți mai scurte. Îmi pare rău, Tolstoi, a trecut de mult timpul tău, amice!

Korede este sora mai mare a Ayoolei. Mezina are o pasiune pentru omorâtul iubiților. Korede o ajută mereu să scape cu fața curată și devine din ce în ce mai îngrijorată în ceea ce o privește pe aceasta. Cartea începe cu a treia crimă. Asta are o însemnătate importantă deoarece număr trei te transformă într-un criminal în serie. Korede realizează că sora ei tocmai a început să transforma asta într-un obicei și că nu se va opri aici.

Korede o disprețuiește în secret pe Ayoola pentru că este frumoasă și obține mereu ceea vrea. Se disprețuiește și pe sine pentru că o ajută mereu și că este împinsă de nevoia asta de a o proteja, orice ar face. Relația lor este una nesănătoasă pe atât de multe niveluri și totuși nu este nimic care să fie neobișnuit la ele, lăsând deoparte crimele.

Cartea este prezentată ca un thriller dar nu este deloc așa. Este o poveste care se ocupă în principal de relația dintre cele două surori. Nu sunt scene care să te țină cu sufletul la gură sau mai știu eu ce. Totul este evident de la început dar asta nu strică farmecul cărții.

Korede are rolul povestitorului și călătorim alături de ea prin trecutul și prezentul familiei. Înțelegem de unde ura asta a Ayoolei pentru bărbați, de unde a pornit relația lor nesănătoasă și de ce Korede este așa nehotărâtă și se lasă umilită de sora ei.

Relația lor este una simbiotică. Ayoola o parazitează pe Korede și fiecare încearcă în felul ei să o țină pe cealaltă cât mai aproape. Fiecare ar face orice să știe că sora ei este în siguranță. Deși par diferită la prima vedere, cele două sunt destul de asemănătoare în lumea lor interioară. Fiecare trăiește drama copilului abuzat și părăsit de părinți. Ceea ce le diferențiază este modul cu aleg să reacționeze în situații stresante. Una omoară oameni, alta se închide în sine.

Evenimentele din carte se amestecă destul de mult cu cât înaintăm în poveste. Apar frânturi din trecut care ne ajută să înțelegem prezentul, apar personaje noi care au rolul de a o ajuta pe Korede să ia decizia corectă. Doar că această decizie nu este ușoară și nici nu prea le ajută pe cele două.

Lucrurile se complică din ce în ce mai mult și crush-ul lui Korede ajunge să se îndrăgostească nebunește de Ayoola. Aceasta încearcă să-l salveze de sora ei dar atracția este prea puternică și dr. se ține după Ayoola ca un cățel.

Treci de la a-ți dori ca noul iubit să scape cu viața la dorința profundă de a-l vedea mort. Nu știu dacă este ascunsă o frustrare a scriitoarei aici sau pur și simplu așa s-a nimerit. Ayoola îi demonstrează surorii sale că toți bărbații aleargă doar după un chip frumos și-i distruge imaginea perfectă pe care și-o făcuse despre bărbatul special din viața ei.

Cred că asta este prima carte scrisă de un autor african și mi-a plăcut să descopăr un oraș nou, Lagos, prin ochii cuiva care trăiește acolo. Acesta este un oraș aglomerat și zgomotos, mai apropiat de Europa de Est decât cea de Vest.

My sister, the Serial Killer este o carte interesantă, care tratează un subiect complicat și care se citește ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.