Recenzie carte: Dracula – Bram Stoker

Printre cele mai populare cărți pe care toată lumea cred că a citit-o pentru că a văzut un film inspirat de ea este romanul gotic scris de irlandezul Bram Stoker, Dracula.

Stoker nu a vizitat niciodată Transilvania dar a reușit să descrie foarte bine peisajele(pasul Bârgău de ex) în cartea sa. Inspirația nu este clar de unde i-a venit dar este destul de sigur că s-a inspirat din legendele germane despre Vlad Țepeș. În aceste istorioare, domnitorul valah era portretizat ca un monstru nebun după sânge care-și trăgea dușmanii în țeapă și care avea o plăcere diabolică în a-și tortura prizonierii. Ceea ce toată lumea făcea în acea perioadă. Singura diferență este că despre ceilalți nu se prea scria atât de mult, că doar nu erau proști să scrie despre proprii stăpâni că își chinuiau adversarii și-i trăgeau pe roată. 

Cartea este compusă din scrisori și jurnalele personajelor care au luptat cu vampirului transilvănean. Începe cu jurnalul ținut de Jonathan Harker ,în călătoria la castelul lui Dracula, și continuă, apoi, cu cele ținute de personajele feminine Mina și Lucy. Fiind continuat de jurnalelor 

Dracula este un fenomen literar. Nu este cea mai originală carte scrisă vreodată dar sigur este una dintre cele mai populare. Frustrarea mea este că nu am ce să scriu despre această carte. Mă refer la poveste. Este deja arhicunoscută, așa că de ce să mă deranjez să scriu părerea mea despre ceva despre care toată lumea are o părere deja bine stabilită. 

Romanul Dracula este un subiect încheiat de mai bine de jumătate de secol. Setează clar standardul pentru cărțile cu vampiri și niciodată nu a fost depășit. Nici nu prea are cum să fie deoarece este scris într-o stil proaspăt, clar și ușor de înțeles. Privești povestea din atât de multe unghiuri că ajungi să simți să și tu faci parte din poveste. Stoker te invită în intimitatea personajelor sale și te ține acolo printr-o vrajă care încă se menține vie după mai bine de 100 de ani de la publicarea cărții. 

dracula-bram-stoker

   Drăguț castel!

Claritatea asta m-a făcut să îmi placă povestea. Știam, în linii mari, ce se întâmplă, dar nu mă așteptam la o calitate atât de ridicată a scriiturii. Stoker chiar a fost un scriitor strașnic și a reușit să scrie o capodoperă a genului gothic și o carte importantă pentru istoria literaturii universale. 

Sondarea în adâncurile psihologiei umane, empatia cu care își prezintă personajele și respectul pentru umanitate sunt unele dintre lucrurile care fac din ”Dracula” un eveniment literar unic. 

Dracula a creat un mit care a devenit în timp o industrie care produce mulți bani anual. Chiar și la noi se fac destui bani din această poveste în oamenii vor să creadă. Dar adevăratul conte Dracula, portretizat excelent de Stoker, nu este atât de simpatic și amuzant. Este un monstru care distruge vieți, un talentat strateg care vrea să pună stăpânire pe lumea occidentală. Oare o să reușească să facă asta? Îl vor oprii bravii occidentali să își ducă misiunea la capăt?

Chiar acum mă gândeam că romanul Dracula poate să fie o trimitere la lupta din Orient și Occident. Atât de puternic evidențiată în Primul Război Mondial în anumite bătălii. 

Exoticul Orient este mult mai plin de mistere decât secularul și științificul Occident. Nu cred că asta a vrut să transmită Stoker dar este o ipoteză interesantă. 

Încă un aspect pe îl apreciez la această carte este rolul central pe care îl au personaje feminine în carte, mai ales Mina Harker. Sunt prezentate prin ochii unui bărbat de secol al XIX-lea dar fără a le minimiza rolul sau capacitățile. Putem să spunem că Bram Stoker era puțin feminist.

Concluzia mea este că Dracula merită citită pentru calitatea poveștii și pentru a înțelege exact de unde a început toată nebunia asta cu vampirul sângeros din Transilvania.

   Cumpără cartea de aici!

One Reply to “Recenzie carte: Dracula – Bram Stoker”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.