Recenzie carte: Tăcerea mieilor – Thomas Harris

După ce am văzut  filmul adaptat după cartea lui Thomas Harris, am decis că este necesar să citesc și materialul original. Pentru că sunt viteaz am optat pentru varianta în limba engleză. (Mi-am pus toată seria deoparte deci poți să spun că mi-a plăcut)

Povestea este fix aceeași ca în film. Puține lucruri schimbate de regizor și mă bucur pentru că este o poveste pe cinste. Ritmul este alert de la început și devii dependent de cititul acestei cărți. Nu o poți lăsa din mână deoarece reușește să te facă curios și să îți ofere doza necesară de informație ca să continui să o citești. Faptul că știam ce o să se întâmple nu mi-a stricat plăcerea de a o citi.

Clarice Starling este la fel cum o știm din film. Îndrăzneață, curajoasă și încăpățânată. Cartea m-a ajutat să pătrund mai bine în lumea interioare a lui Clarice și să observ anumite lucruri pe care filmul nu a reușit să mi le arate. Dar mă bucur să pot spune că ambele, cartea și filmul, sunt foarte bune și merită toată atenția cititorilor și cinefililor.

Agentul în devenire Clarice Starling este trimisă să afle îl descoasă pe dr. Hannibal Lecter în legătură cu unul dintre cele mai importante cazuri pe care superiorul ei, Jack Crawford, trebuie să le rezolve. Ea nu știe motivul pentru care a fost trimisă dar dr. Lecter o miroase de la o poștă și o pune în temă imediat.

Între cei doi ajunge să se formeze un soi de relație, care are ca bază interesul neașteptat pe care Clarice îl trezește în dr. Lecter. Acesta începe să se joace de-a șoarele și pisica cu ea și cei doi fac o înțelegere periculoasă: o ajută să rezolve cazul în schimbul informaților legate de trecutul ei.

Diverși factori perturbatori( dr. Chilton, răpirea fiicei unei senatoare) intervin în ”relația” lor și aceasta ia o turnură periculoasă pentru toți cei implicați.

Frustrată că nu a reușit să rezolve cazul și simțindu-se vinovată pentru iminenta moarte a fiicei senatoarei, Clarice încearcă să pună cap la cap informațiile oferite de dr. Lecter și să nu se lase doborâte de obstacole.

Reziliența și energia agentului Starling fac din ea unul dintre cele mai populare personaje feminine din literatura(și filmografia) secolului al XX-lea. Aceasta este un simbol al feminității în slujba unui țel, ca să nu mai zică nimeni că femeile nu pot să ducă la capăt lucruri și să le facă bine. În personalitatea agentului Starling întâlnim caracteristici ale personalității care au fost atribuite în mod recurent bărbaților, cum ar fi stăpânirea emoțiilor puternice, capacitatea de a-și domina orice adversar și inteligența rece și calculată.

Dr. Lecter și Jack Crawford joacă rolul mentorilor și al posibililor parteneri sexuali. Ea caută la ei ceea ce nu a primit de la tată, o voce care să-i arate unde greșește și ce face bine.

Despre cazul pe care trebuie să-l rezolve Clarice n-o să scriu prea mult deoarece o să stric toată bucuria de a descoperi pe cont propriu despre ce este vorba.

Tăcerea mieilor este o carte complexă și captivantă, se citește ușor și poate fi citită și după ce ai văzut filmul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.