Recenzie film: Dreamcatcher/Talismanul viselor(2003)

Sunt anumite filme pe care le vezi în copilărie/adolescență și de care rămâi atașat emoțional. Nu sunt ele cele mai bune filme dar au însemnat ceva pentru tine atunci. Mai ales când nu prea avem multe opțiuni și televizorul era singurul mod prin care vedeam filme.

Dreamcatcher, în regia lui Lawrence Kasdan, este unul dintre acele filme pe care am vrut să le revăd de dragul nostalgiei.

Filmul spune povestea unui grup de prieteni care primesc un soi de superputeri când sunt adolescenți și care trebuie să le folosească acum ca să se lupte cu o rasă de extratereștrii foarte scârboasă. Sunt destul de multe scene grafice și ”murdare” în acest film. Te-aș sfătui să nu mănânci când te uiți la e.

Scenariul este bazat pe o povestire de Stephen King deci știm din start că o să fie destul de ciudat totul. Atât de ciudat încât o să fie interesant.

O să spun de la început că filmul este dezorganizat, cu un scenariul care are multe puncte slabe și cu niște personaje destul de superficiale. Nu prea au sens multe lucruri. De exemplu, dacă Duddits este așa puternic de ce naiba este bătut de niște puști? Sau este ăsta doar un pretext ieftin ca toți să se întâlnească? Cel mai probabil asta este. Iar mie asta îmi miroase a ”lazy writing”.

Știu că toată lumea a zis despre distribuirea lui Donnie Whalberg în rolul lui Duddits dar  chiar nu pot să mă abțin. Cum să fie asta credibil? Zici că este o versiune retardată a sa, nu un tip care vrea binele omenirii.

 

WTF!!! :))) Asta este de departe cea mai tare și cea mai penibilă fază din film.

Oricum, mi se pare că Donnie s-a descurcat destul de bine și a dispărut în personaj.

Acum lăsând deoparte lucruri mai puțin fericite din acest film pot să spun că mi-a plăcut. Nu o fi el cel mai intens, cu cele mai bine construite personaje sau cea mai bună adaptare a unei povești de Stephen King, dar mi-a plăcut și l-aș revedea. Asta este destul de important pentru mine. Dacă vreau să revăd un film însemnă că are ceva în el care m-a făcut să mă simt bine sau doar îmi aduce aminte de anumite lucruri dragi mie. Filmul ăsta îmi aduce aminte de copilărie, de jocurile pe care le practicam cu religiozitate în fiecare zi, de ritualurile pe care doar eu și prietenii mei le înțelegeam, de râsete și de o lume care părea lipsită de griji.

Mă bucur că nu mai sunt copil, sincer. Chiar dacă mă mai plâng câteodată că e greu și blablabla, îmi place să fiu responsabil, să simt că am un control asupra vieții mele, că eu pot să dictez încotro mă îndrept(asta îmi place să cred).

Dreamcatcher asta face. Ia niște copii în corpurile de bărbați și îi responsabilizează într-un mod brutal și fără să pună prea multe întrebări. Au primit niște beneficii în copilărie acum trebuie să le folosească și să ”plătească” pentru ele.

Jonesy, Henry, Pete si Beaver sunt aruncați într-o lume în care prietenia lor este singurul lucru în care pot să aibă încredere. O prietenie care i-a adus în fiecare an în cabana asta din pădure. O cabană care v-a însemna pentru unii sfârșitul, pentru alții începutul unei lupte pe care nu sunt siguri că o vor câștiga.

Mi-a plăcut mult unde au ales să filmeze acțiune. Pădurea, zăpada, izolarea au adus un plus acestui film cu un scenariu subțire. Peisajul a ajutat la crearea unei senzații de izolare și de neputință.

talismanul-viselor-recenzie

Povestea personajului interpretat de Morgan Freeman n-are niciun sens și mi se pare inutilă. Nu aduce mai nimic în poveste și este doar un mod de mai ciupi niște minute în plus și de a face filmul ăsta să aibă peste 2 ore. Puteau să se rezume elegant la vreo o ora și jumătate.

Actorul care iese cel mai bine în evidență este Damian Lewis(Brody din Homeland). A reușit să se descurce onorabil cu ce i-au oferit oamenii din producție și a ridicat filmul cu câteva puncte prin prestația sa.

Talismanul viselor este un film de privit cu prietenii după ce ați băut câteva beri. O să vă țină atenți și nici nu veți simți că au trecut 2 ore la sfârșitul lui.

Dacă vrei să îți fac o colecție de filme pentru bătrânețe, aici găsești o mulțume de filme mișto. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *