Recenzie film: Iron Man(2008)

Iron Man este filmul care a dat startul Universului Cinematic Marvel. Acesta a fost lansat pe 2 mai 2008. Nici nu mai ştiu ce făceam în data aia. Cred că eram în şcoala generală şi nici măcar nu ştiam eu de toată chestia asta cu Marvel şi ce nebunie o să urmeze.

Din punctul meu de vedere este cel mai bun film cu supereroi în care se arată cum a început un astfel de personaj. Este povestea construirii eroului Iron Man şi cum Tony Stark s-a transformat dintr-un individ nepăsător şi risipitor într-un apărător al umanităţii.

Iron Man/Tony Stark nu există, este un personaj fictiv şi nu o să vedem prea curând astfel de oameni zburând pe cer. Dar filmele create de Marvel au un mesaj destul de puternic de transmis. Unul dintre acele mesaje este  Poţi Să Faci Alegeri.

Primul Iron Man este, în mare parte, despre asta. Desigur că din postura de miliardar, Tony a putut să facă nişte alegeri mai de impact pentru lumea în care trăia. Cel mai probabil niciun miliardar n-o să citească ceea ce scriu eu aici dar tu cel care citeşti vreau să ştii că poţi să faci nişte alegeri. Poţi să schimbi anumite lucruri în viaţa ta. Gândeşte-te la ceva pe care ai vrea să îl faci şi începe să cauţi o soluţie.

Tony Stark trebuia să ia nişte decizii. Dacă continuă să vândă arme sau face ceva mai bun cu “deşteptăciunea” sa. Filmul începe în forţă. Cu explozii, arme, bubuieli. Ne este prezentată puţin viaţa lui Tony. Cum a reuşit să contruiască un imperiu din vândut arme guvernului american şi cum a devenit un om foarte bogat. Este în acelaşi timp şi un om care îşi îngroapă toată singurătatea şi suferinţa în maşina scumpe, femei frumoase, băutură şi tot felul de lucruri fastuoase. De aici o să începe cu spoilerele, aşa că dacă nu ai văzut filmul şi vrei să îl vezi opreşte-te aici. Te-am avertizat.

iron-man-marvel

 

Tony este prins într-un schimb de focuri în Afganistan şi este capturat de gruparea teroristă “Cele zece inele”. Aceştia îl obligă pe acesta să lucreze cu un cercetător pe nume Yinsen, captiv şi el, la crearea uneia dintre cele mai noi rachete create de Stark Industries, Jericho.

Iniţial, Stark refuză dar după ce este torturat puţin acceptă să facă ceea ce vor teroriştii. Asta este doar de faţadă deoarece vrea să îşi construiască ceva care să-l ajute să evadeze.

Cu ajutorul lui Yinse contruieşte primul costum Iron Man, botezat Mark 1. Scapă din grota teroriştilor şi se reîntoarce acasă. Aici este primit cu mare fast de toată lumea. După ce a fost ţinut captiv timp de trei luni, Tony şi-a schimbat viziunea asupra lumii şi asupra a ceea ce trebuie să facă Stark Industries. Din acest motiv anulează toate proiectele care implică crearea de arme.

Obadiah Stane, partenerul de afaceri al lui, nu prea este de acord cu această decizie. Vei vedea pe parcursul filmului ce rol a avut în răpirea lui Stark şi acesta va deveni primul răufăcător din Universul Cinematic Marvel.

Ajuns acasă Tony începe să construiască un alt costum de Iron Man, îmbunătăţit şi mai arătos. După mai multe teste reuşeşte să construiască un puternic costum şi să zboare cu el.

Se răzbună pe teroriştii care l-au răpit şi continuă să lucreze la îmbunătăţirea costumului.

Alt lucru important pentru poveştea lui Iron Man este oferirea de indicii privitoare la relaţia sa cu Pepper Potts, asistenta lui personală. În filmele care urmează o să asistăm la o relaţie cu năbădăi.

Din acest prim film se conturează caraterul şi valorile pe care Stark le va urma pe tot parcursul evoluţiei sale. O persoană care nu se dă bătută nicioadătă şi care mereu caută soluţii. Acesta este chinuit de vinovăţie şi încearcă să facă tot posibilul să creeze o lume mai bună, să lase o moştenire pozitivă în spate.

Tony Stark este cu adevărat inima MCU. De la el au pornit multe lucruri şi s-au deschis multe căi. Este persoane care în spatele unei măşti de aroganţă şi indiferenţă ascunde un suflet bun şi curajos. Ca mulţi dintre noi.

Dacă te-ai săturat de torrenturi poţi să cumperi filmul de AICI şi să fie al tău pe vecie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.