Recenzie film: Un artist numit dezastru/The Disaster Artist(2017)

Un artist numit dezastru este o incursiune amuzantă şi revelatoare în lumea interioară a celor care au creat unul dintre cele mai proaste filme bune din istorie. 

Apărut în 2017 în regia lui James Franco, filmul este pe evenimentele povestite în cartea The Disaster Artist scrisă de Greg Sestero şi Tom Bissell. Îi are în distribuţie pe James Franco, Seth Rogen, Dave Franco, Alison Brie şi Josh Hutcherson.

Filmul spune povestea noncomformistului Tommy Wiseau și a tânărului Greg Sestero. Aceștia au doar un singur vis, să de-a lovitura la Hollywood și să devină vedete. După o foarte scurtă perioadă de prietenie, cei doi pornesc înspre Los Angeles și încep să muncească la îndeplinirea visurilor. Tommy îl ajută pe Greg cu cazarea și îi promite că o să fie mereu alături de el. După ce cei doi devin ”frați de sânge”, Greg începe să-i pună întrebări, de unde este, de unde are atâția bani.

Tommy îi dă peste nas și-l pune să promită că n-o să-l mai întrebe niciodată lucrurile astea și că este din New Orleans și are exact aceași vârstă ca el. Ceea ce normal că este o minciună și nici până în ziua de azi nu se știe cu exactitate de unde a făcut Wiseau rost de bani și care este originea lui.

Se observă de la începutul filmului că Tommy este un tip care n-are nicio urmă de ridicol. Face ceea ce simte, multe lucruri sunt al naibii de ciudate și vrea să devină un mare actor.

După ce ajung în Los Angeles, Tommy și Greg se pun pe treabă și sunt sigur că vor cuceri Hollywood-ul. Greg reușește să își facă câteva conexiuni, să se cupleze cu o tipă pe care o cunoaște într-un bar și să fie acceptat într-un epidod din Malcolm in the Middle – cu ajutorul lui Bryan Cranston.

Dar toate această pasă bună din viața lui Greg îl face pe Tommy să fie gelos și să devină irascibil și nesuferit. Dar până să ajungem la excesele lui Wiseau, cei doi au început să facă un film. Tommy a scris scenariul și el urmează să plătească pentru tot. Filmul urmează să se numească The Room și o să-l aibă pe Tommy în rolul principal, Greg urmând să joace un rol secundar important.

un-artist-numit-dezastru-recenzie

Angajează o întreagă echipă de producție, cumpără tot echipamentul și încep să filmeze ceea ce va fi cel mai ”bun prost film făcut vreodată”.

De aici începe Tommy să o ia pe arătură și să se certe cu toată lumea. Mai ales cu Greg. Fiindcă este gelos pe succesul pe care începea să îl aibă acesta.

James Franco face un rol foarte bun. Intră bine în pielea personajului Tommy Wiseau și este aproape similar cu adevăratul Tommy Wiseau. M-am gândit pe tot parcursul filmului că ăsta este un rol pe care l-ar face dacă ar vrea să câștige premiul Oscar. Pentru că este un film care se încadrează în tiparul celor care sunt nominalizate. Nu  a fost nominalizat la Oscar dar a câștigat Globul de Aur. Deci tot s-a ales cu ceva.

Fratele lui James, Dave, joacă rolul lui Greg. Seth Rogen apare și el în film, în rolul lui Sandy Schklair. O afacere de familie filmul ăsta.

Am evitat să mă uit la film atunci când a apărut și era un hype nebun pentru tot pe internet. Știam de povestea din spatele filmului The Room și nu mă așteptam să fie ceva nou. Cel mai mult m-a surprins prestația lui James Franco. A reușit să dea viață unui personaj colorat într-o manieră credibilă și respectuoasă. Nu a încercat să își bată joc de Tommy Wiseau. A prezentat povestea și nimic mai mult.

Dacă este adevărată sau nu, n-avem de unde să știm.

Un artist numit dezastru este un film bun care își îndeplinește cu succes misiunea, aceea de a spune povestea lui Tommy Wiseau și a filmului The Room. Mi-a plăcut și îl recomand celor interesați să vadă o poveste intepretată cu talent și ingeniozitate de Franco&co.

Poți să cumperi filmul de aici și să fie al tău pe veci.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *