Recenzie serial: The Haunting of Hill House/Casa bântuită(2018)

După ce am citit cartea de Shirley Jackson, pe care este bazat acest serial, am zis să îmi delectez ochii cu nişte scene înfricoşătoare cu fantome. Auzisem că este destul de bun primul sezon din acest serial dar, în acelaşi timp, destul de diferit faţă de carte. Am înţeles care sunt aceste diferenţe atunci când l-am văzut. Noroc că am citit cartea. 😉

Serialul este despre o familie care se mută la casa Hill. În film familia Hill contruieşte casa iar familia Crane este cea care urmează să fie bântuită.

Cronologia din serial este destul de amestecată. Prezentul şi trecutul ne sunt prezentate din perspectivele tuturor participanţilor la acţiune. Aceştia sunt soţii Crane, Tim şi Olivia, şi copiii lor, Theodora, Shirley(probabil o trimitere la autoarea romanului), gemenii Eleonor şi Luke şi fratele mai mare Steven.

Actorii sunt aleşi foarte bine şi consider că fiecare a făcut o treabă bună cu ce i s-a oferit.

Familia Crane se mută într-o casă nouă. Toată lumea este entuziasmată și părinții mai au acest hop de trecut până să înceapă lucrul la ”casa visurilor”. Dacă ar fi ales altă casă probabil că ar fi plecat după 8 săptămâni, cum și-au propus, dar au ales să vină în cea care va deveni cea mai bântuită din lume.

Aceștia vor să renoveze casa și apoi să o vândă. Se pun pe treabă și lucruri ciudate începe să se întâmple. Ceea ce este interesant este că nu poți să îți dai seama dacă sunt cu adevărat ”bântuiți” sau au doar probleme psihice grave care au început să își facă simțită prezența odată cu mutarea.

Cea mai afectată este mama Crain. Poți să observi deteriorarea fizică pe care o suferă aceasta pe parcursul episoadelor. Ajunge să își piardă cu totul strălucirea și vitalitatea. Asta oferă credibilitate transformării interioare pe care o suferă aceasta.

Câteva accidente nefericite se întâmplă și se crează o atmosferă foarte tensionată în familie.

Asta este trecutul.

The Hunting of Hill House

În prezent, familia este dezbinată și fiecare vrea să își impună propria perspectivă a trecutului. Steven a scris o carte despre istoria nefericită a familei sale. Ceilalți, în frunte cu Shirley, nu prea sunt mulțumiți de ce a scris acolo și lucrurile devin foarte tensionate.

Deci oamenii ăștia se ceartă atât de mult în serial că ai impresia câtedoată că este o telenovă. Bine că mai intervin niște fantome ca să-i despartă. 🙂

Fiecare are parte de câte un eveniment paranormal în prezent și atracția casei este din ce în ce mai puternică. Prezentul și trecutul se întrepătrund și ajung să se influențeze unul pe celălalt. Explicația pentru multe dintre fenomenele stranii le vei găsi în ultimele episoade.

Dar, odată cu apropierea de final, mi se pare că totul a fost făcut în grabă. Am fost făcut să cred ceva despre casă și despre ce este în ea. Ceva malefic, ceva periculos, ceva rău. Și când colo este ceva mai degrabă năstrușnuic, care vrea companie, ca un copil care vrea să un nou frățior.

Punctul forte al serialului rămân personajele și cum acestea interacționează între el. Psihologia din spatele acțiunilor fiecăruia, capacitatea actorilor de a reda emoții puternice într-un mod credibil. Aici este marele plus al acestui serial. A luat o premisă care a fost folosită de multe ori și i-a oferit o natură psihologică, o parte profund umană cu care oricine poate empatiza.

The Hunting of Hill House nu este despre fantome ci despre persoane chinuite de remurcări, care încearcă să trăiască cu anumite traume în diverse moduri.

Cea mai tare replică din film și cea care dă o definiție excelentă serialuil este a Theodorei atunci când se referă la soțul lui Shirley: ”Kevin se transformă într-un ospătar atunci când este stresat. Ăsta este modul lui de a se descurca cu astfel de sentimente.”

Asta poate fi spus despre toate personajele fiecare cu specificul lui. Theo se transformă într-o scorpie, Shirley într-o obsedată de control, Steven într-un egoist, Luke într-un dependent și Nellie într-o victimă.

Dar ceea ce contează cel mai mult este că ”Ei se iubesc total și continuă să se iubească așa. Restul este conffeti.”

Poți să vezi serialul pe Netflix, prima lună o ai gratis.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *