România Mare – se mai poate?

Îmi place să mă informez despre istoria României, în special cea de la începutul secolului trecut. O întrebare pe care mi-am pus-o este Ce ar fi dacă România ar reveni la granițele din perioada 1918-1940? . Ce ar însemna asta pentru economia, demografia și structura socială a României?

Haideți să facem o simulare și să vedem ce ar presupune asta. În rând ar înseamna alipirea unor provincii care au făcut parte din regatul României.
Acestea sunt:

Teritorial asta ar adăuga 57.936 Km pătrați și ar rezulta 292.833 km pătraţi. România ar trece pe locul 11 ca suprafață în Europa, avasând un loc(nu am pus Turcia ca fiind în Europa).

Schimbarea de populație este mai greu de prezis și o să estimez cât mai realistic posibil. Având în vedere că datele pentru provinciile de la Bulgaria și Ucraina sunt de prin 2015 și că Bulgaria se depopulează destul de masiv am tăiat din ele cam 40%.

A rezultat o populație de 24.703.110 locuitori. România ar râmâne pe locul 9 ca populație în Europa, cu mult în spatele Poloniei. Totuși ar fi un plus de aproximativ 5 milioane de oameni. Mai puțin de 5% din aceștia s-ar identifica ca români existând în aceste teritorii minorități importante de bulgari, ucrainieni, turci și ruși. Aproprierea dintre români și moldoveni ar fi mai ușoară însă cu celelalte minorități, mai ales cele care sunt la granița cu statele din care fac parte, ar fi foarte greu de găsit un punct comun și ar fi zone în care conflictele ar putea să apară în orice clipă.

romania-mare-istorie-alternativa

Militar nu ar câștiga mai nimic și economic ar fi o creștere destul de mică, aș spune eu. Având în vedere că sunt provincii în care românii sunt foarte puțini ar fi destul de greu aplicat o politică de taxare eficientă și aceste provincii ar trage în jos economia țării și așa destul de fragilă. O oportunitate ar fi republica Moldova, aici receptivitate unei părți a populației cred eu că ar mai mare și s-ar putea extinde companii existente deja și populația de aici ar putea migra spre alte județe unde s-ar acoperi o parte din locurile de muncă.

Probabil că asta o să supere câteva persoane dar provinciile luate de la Ucraina și Bulgaria nu ar avea prea mare legătura cu România cum nici în secolul trecut nu au avut. Au fost pur și simplu cuceriri militare care ar fi putut deveni în timp populate de o majoritate română dar care nu aveau o majoritate atunci când au fost alipite la regatul României.

Un mare plus este ar fi că religia majorității populației care s-ar alătura României ar fi creștin-ortodoxă. Ar fi și o minoritate musulmană în rândul turcilor dar asta nu ar fi o problemă, România fiind o țară destul de permisivă în această privință.

Chișinău ar deveni ar doilea cel mai populat oraș din România, cu 665 mii de locuitori. Cernăuți ar fi al 8 lea oraș ca populație cu 265 mii locuitori și un important centru în nordul țării.

Ar primi și o deschidere mai mare la Marea Neagră prin teritoriul primit de la Bulgaria și Ucraina. Asta ar putea ajuta la creșterea influenței în zonă în sfera economică.

România Mare nu ar fi deveni o putere economică în acest scenariu. Cred că ar aduce mai multe probleme decât beneficii pe termen lung și că România este bine așa cum este acum. Până la urmă asta este doar un scenariu bazat pe un trecut care nu mai are mai nimic în comun cu realitatea de azi. Pornind de la ce avem acum putem să construim ceva mai bun.

Ce părere ai despre proiectul României Mari şi despre viabilitatea lui în lumea de azi?

 

Dacă te interesează istoria România şi vrei să te documentezi îţi recomand următoarele cărţi(linkuri afiliate):

Dacă vrei să faci cadou o carte despre istorie recomand:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.