Scriitori/scriitoare născuți în februarieAceştia sunt cei mai importanţi, ca valoarea literară şi ca popularitate, scriitori/scriitoare care s-au născut în luna ianuarie. Să-i sărbătorim lecturându-le cărţile pe:

2 februarie: James Joyce

„Când mă gândesc uneori la Irlanda, mi se pare că am fost inutil de sever. N-am exprimat în nici un fel (în Oameni din Dublin cel puţin) atracţia exercitată faţă de oraş, căci nu m-am simţit nicăieri în largul meu de când l-am părăsit, cu excepţia Parisului. Nu i-am exprimat izolarea ingenioasă şi ospitalitatea. Din câte pot să-mi dau seama, această ultima virtute nu există nicăieri altundeva în Europa. I-am nedreptăţit frumusetea: căci are, după părerea mea, o natură multă mai frumoasă decât ce-am văzut prin Anglia, Elveţia, Franţa, Austria sau Italia.”(scrisoare către fratele său)

“Am ales un stil dificil ca să le dau de lucru criticilor pe următorii trei sute de ani.”

James Joyce este unul dintre cei mai importanți scriitori moderniști, descris ca fiind ”o combinație curioasă de geniu funebru și talent șovăitor”. Operele sale cele mai importante sunt Oameni din Dublin(1912), Ulise(1922) și Portret al artistului la tinerețe(1916).

 

7 februarie: Charles Dickens

”Era cea mai bună dintre vremi, era cea mainăpăstuită dintre vremi, era epoca înţelepciunii, epoca neroziei, veacul credinţei, veacul necredinţei,răstimpul Luminii, răstimpul întunecimii,primăvara nădejdii, iarna deznădejdii, aveam totulîn faţă, aveam doar nimicul în faţă, ne înălţam cu toţii de-a dreptul la ceruri, ne cufundam cu toţii de-a dreptul în iad — pe scurt, epoca aceea era atât de asemănătoare cu cea de acum, încât unele dintre autorităţile cele mai proeminente au stăruit să fie prezentată, în tot ce avea ea bun sau rău, numai la gradul superlativ.” (Poveste despre două orașe)

La începutul anilor 1840 Charles Dickens, încă sub vraja faimei date de succesului lui Oliver Twist, încearcă să își regăsească inspirația. Scrie câteva povești care nu reușesc să atingă succesul precedent. Observând lipsa de entuziasm față de Crăciun, reușește să scrie o poveste care va reinventa această sărbătoare și va rămâne ca pildă până în ziua de azi. Cartea se numește Colind de Crăciun.

 Pe 7 februarie îl sărbătorim pe autorul care ne-a oferit romane precum Marile Speranțe, David Copperfield și Poveste despre două orașe.

 

18 februarie: Toni Morrison

Toni Morrison este o scriitoare americană câștigătoare a premiului Pulitzer(1988) și a premiului Nobel(1993). Este prima scriitoare afro-americană care a primit prestigios premiu al Academiei Suedeze. Operele notabile ale scriitoarei sunt Preaiubita, Jazz și The Origin of Others.

 

26 februarie: Victor Hugo

Victor Hugo este o personalitate titanică în cultura mondială. Scriitor al romanelor Mizerabilii(1862) şi Notre-Dame din Paris(1831), al volumul de poezie Legenda Secolelor(1859) și al numeroaselor piese de treatru având ca subiect personalități istorice. Pe lângă cariera literară, acesta a mai dezvoltat alte două cariere de succes, politician și amant.

 

Ai citit vreo carte scrisă de sărbătoriţii lunii februarie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.